25. nov, 2015

Wegwijs in hooggevoeligheid

Samenvatting

  •  Nederlands
  •  160 pagina's
  •  248media uitgeverij
  •  september 2012

Hooggevoelige kinderen merken veel op in hun omgeving en denken diep na over wat ze waarnemen. Ze zijn empathisch, gewetensvol, creatief, sociaal sensitief en functioneren het beste in een harmonieuze sfeer. Maar ze kunnen ook behoedzaam, angstig en zeer emotioneel zijn.

In Wegwijs in hooggevoeligheid, gids voor ouder en kind legt Gerarda van der Veen uit hoe je weet of je kind hooggevoelig is, zodat je als ouders de beste zorg en begeleiding kunt bieden. Deze gids geeft een uitgebreide beschrijving van kenmerkende aspecten van deze karaktereigenschap, alsmede tips voor begeleiding in verschillende leeftijdsfasen, van kleutertijd tot puberteit.

Hoe is het voor een kind om hooggevoelig te zijn? Dochter Erienne (14) voegt aan deze gids haar belevingen toe, over onder meer omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling. In vlotte anekdotes schetst zij een beeld van hoe zij, terwijl zij opgroeide, leerde omgaan met haar sensitiviteit. Dat maakt deze gids ook voor kinderen een wegwijzer in hooggevoeligheid.

Recensie(s)


Wordt je kind kriegel van naden in sokken, misselijk van iemand die ruikt naar rook, krijgt hij een benauwd gevoel in de drukke gangen van de middelbare school? Stelt je kind diepzinnige vragen over leven en dood? Grote kans dat hij hoogsensitief is. Hooggevoeligheid is een temperament dat voorkomt bij twintig procent van de bevolking. Niet te verwarren met diagnoses als PDD-nos, syndroom van Asperger en AD(H)D. Alhoewel kinderen met laatstgenoemde diagnoses ook kenmerken van hooggevoeligheid kunnen vertonen, is het grote verschil dat hoogsensitieven een diep empathisch vermogen hebben en een hoge mate van gewetensvol gedrag. Zoals haar Amerikaanse collega Elaine N. Aron baanbrekend onderzoek heeft gedaan naar hooggevoeligheid, is de auteur pionier hooggevoeligheid in Nederland door o.a. het oprichten van het Landelijk informatiepunt voor Hoog Sensitieve Kinderen en het schrijven van dit praktische, aanspreekbare en positieve boek, met bijdragen van haar hooggevoelige 14-jarige dochter (op grijs fond). Het geeft op systematische wijze inzicht in de kenmerken van hooggevoeligheid en hooggevoeligheid in verschillende leeftijdsfasen. Herkenbaar voor ouders en een opsteker voor sensitieve kinderen die dit lezen.

Trijntje Klifman