Boeken over hooggevoeligheid

25. nov, 2015

Samenvatting

 •  Nederlands
 •  60 pagina's
 •  Ik leer anders, Uitgeverij
 •  november 2010
Alle productspecificaties

Praktisch werkboek Ik leer anders voor leerlingen van de basisschool met leerproblemen, dyslexie, ADHD of ADD. Er zit meer in, dan er uit komt. Dit wordt vaak gezegd over leerlingen die onvoldoende presteren op school. Zij hebben een leerachterstand of een vorm van dyslexie. Als bijles niet of nauwelijks helpt, kan de leermethode Ik leer anders een oplossing bieden. Want een grote groep ondergewaardeerde leerlingen heeft juist een bijzondere gave: het zijn beelddenkers. Zij denken niet in woorden, maar in beelden. Daarom wordt het lesmateriaal in de klas niet begrepen en onthouden. Het werkboek Ik leer anders vertaalt de lesstof naar deze visuele manier van denken. Zo kunnen deze leerlingen direct voldoendes halen. Op www.ikleeranders.nl staat de test: Ben jij een beelddenker?

Direct resultaat Het werkboek Ik leer anders wordt doorgewerkt door een leerling begeleid door een ouder, coach of leerkracht. De leerling kan direct vertellen of deze leermethode werkt. Een voorbeeld: tijdens het oefenen kunnen leerlingen met een taalprobleem, woorden foutloos spellen. Van voor naar achter, maar ook van achter naar voor. Simpelweg omdat ze het woord als woordbeeld hebben opgeslagen. Tafels worden direct onthouden na jarenlang tevergeefs oefenen. Leren klokkijken lukt binnen een paar uur. Hieronder staan verhalen uit de praktijk van ouders en kinderen. De teksten zijn ingekort. Complete teksten staan op www.ikleeranders.nl.

Inhoud werkboek Ik leer anders. Het werkboek kan worden voorgelezen en is voorzien van vele voorbeelden en foto's.- Theorie: een andere manier van denken en leren.
- Test en karaktervergelijking: herkennen visuele leerlingen.
- Informatie op juiste manier ordenen, opslaan en onthouden.
- Taal: het alfabet, woordbeelden opslaan, woordpakketten groep 3 t/m 8.
- Lezen: lege woorden visueel opslaan, leesletters oefenen, lezen met de leespijl.
- Cijfers: cijferveld, tafels en het automatiseren van sommen.
- Klokkijken: analoog.

Bij een spelling toets schrijft hij nu bijna alle woordjes goed i.p.v. van bijna alles fout. Eindelijk iemand die mij begrijpt wat ik zie en denk.

Bart 10 jaar

Bart zit in groep zes. In groep vier kwamen we er achter dat hij een ernstige vorm van dyslexie heeft en in groep zes kreeg hij de diagnose ADHD. We zijn al jaren bezig om vooruitgang te boeken maar alles ging heel moeizaam. Via onze logopediste zijn wij in aanraking gekomen met de leermethode Ik leer anders. Eerst hebben wij de website www.ikleeranders.nl bekeken en we herkende Bart hier helemaal in. Ongelofelijk hoe snel hij alles op nam. Het woord bovendien kon hij in een keer door deze leermethode van voor naar achter en van achter naar voren spellen. Terwijl hij altijd alles fonetisch schrijft. Dit was voor hem echt heel erg knap. Nu twee maanden later is hij met lezen van Avi 4 naar Avi 7 gegaan.

Bij een spelling toets schrijft hij nu bijna alle woordjes goed i.p.v. van bijna alles fout. Dictee is nu makkelijker te leren, de tafels zitten goed in zijn hoofd en hij rekent hierdoor makkelijker en sneller. Hij is nu veel sneller met zijn huiswerk klaar. Wij zijn super trots met het resultaat, als we dit wisten hadden we dit al jaren eerder gedaan. School is nu ineens veel leuker geworden.

Livia 12 jaar

Livia begon de basisschool als een goede leerling (B) maar zakte met alle vakken steeds verder weg. Lezen ging steeds moeizamer (twee jaar leesachterstand in groep zeven), maar ook het automatiseren ging lastig. Een collega vertelde over Ik leer anders en na het lezen van de site viel alles op zijn plaats. Inmiddels had Livia een cito entree toets gemaakt met een heel erg lage score. We zijn thuis aan de slag gegaan met de methode Ik leer anders. In de zomervakantie hebben we woordpakketten in het werkboek doorgewerkt, tafels geautomatiseerd en sommen geoefend. Terug op school, na de vakantie, ging het gelijk geweldig. Het kwartje was qua rekenen gevallen en er werden zelfs plustaken aangerukt! De cito eindtoets ging geweldig " 540! In augustus gaat ze naar een havo-vwo brugklas en is ze vol zelfvertrouwen (dat is wel eens anders geweest). We zijn super blij en trots.

Jay 10 jaar

Onverwacht kwamen wij bij de judo in gesprek over de leermethode Ik leer anders. Na het bezoeken van de site waren we al enthousiast. We kwamen veel herkenning tegen bij Jay. Het aanleren van de methode ging Jay makkelijk af. Tijdens het avondeten zei Jay: Eindelijk iemand die mij begrijpt wat ik zie en denk. Jay heeft voor het eerst een 8 voor zijn dictee gehaald, voorheen alleen maar onvoldoendes. Jay heeft een dyslexieverklaring. Vandaag topografie toets, ben benieuwd naar de uitslag, maar eigenlijk weet ik het al. De meester van Jay zei dat we geen wonderen kunnen verwachten, maar wel een stijgende lijn. Hij zal verbaasd zijn nu hij ziet dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn! Van de week heeft hij zijn spreekbeurt gehouden. Hij heeft zelf het onderwerp dyslexie gekozen. Zijn klasgenootjes hebben nu ook begrip waarom het leren bij hem anders gaat. Hij heeft van de hele klas een goed gekregen. Dus over zijn zelfvertrouwen maken we ons ook niet meer ongerust. Blijf niet tobben met je kind. Bekijk wat deze leermethode voor jouw zoon of dochter kan betekenen.

De resultaten zijn meteen zichtbaar!

 

 
25. nov, 2015

Samenvatting

 •  Nederlands
 •  160 pagina's
 •  248media uitgeverij
 •  september 2012

Hooggevoelige kinderen merken veel op in hun omgeving en denken diep na over wat ze waarnemen. Ze zijn empathisch, gewetensvol, creatief, sociaal sensitief en functioneren het beste in een harmonieuze sfeer. Maar ze kunnen ook behoedzaam, angstig en zeer emotioneel zijn.

In Wegwijs in hooggevoeligheid, gids voor ouder en kind legt Gerarda van der Veen uit hoe je weet of je kind hooggevoelig is, zodat je als ouders de beste zorg en begeleiding kunt bieden. Deze gids geeft een uitgebreide beschrijving van kenmerkende aspecten van deze karaktereigenschap, alsmede tips voor begeleiding in verschillende leeftijdsfasen, van kleutertijd tot puberteit.

Hoe is het voor een kind om hooggevoelig te zijn? Dochter Erienne (14) voegt aan deze gids haar belevingen toe, over onder meer omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling. In vlotte anekdotes schetst zij een beeld van hoe zij, terwijl zij opgroeide, leerde omgaan met haar sensitiviteit. Dat maakt deze gids ook voor kinderen een wegwijzer in hooggevoeligheid.

Recensie(s)


Wordt je kind kriegel van naden in sokken, misselijk van iemand die ruikt naar rook, krijgt hij een benauwd gevoel in de drukke gangen van de middelbare school? Stelt je kind diepzinnige vragen over leven en dood? Grote kans dat hij hoogsensitief is. Hooggevoeligheid is een temperament dat voorkomt bij twintig procent van de bevolking. Niet te verwarren met diagnoses als PDD-nos, syndroom van Asperger en AD(H)D. Alhoewel kinderen met laatstgenoemde diagnoses ook kenmerken van hooggevoeligheid kunnen vertonen, is het grote verschil dat hoogsensitieven een diep empathisch vermogen hebben en een hoge mate van gewetensvol gedrag. Zoals haar Amerikaanse collega Elaine N. Aron baanbrekend onderzoek heeft gedaan naar hooggevoeligheid, is de auteur pionier hooggevoeligheid in Nederland door o.a. het oprichten van het Landelijk informatiepunt voor Hoog Sensitieve Kinderen en het schrijven van dit praktische, aanspreekbare en positieve boek, met bijdragen van haar hooggevoelige 14-jarige dochter (op grijs fond). Het geeft op systematische wijze inzicht in de kenmerken van hooggevoeligheid en hooggevoeligheid in verschillende leeftijdsfasen. Herkenbaar voor ouders en een opsteker voor sensitieve kinderen die dit lezen.

Trijntje Klifman
 

 

25. nov, 2015

Samenvatting

Auteur: Wim Kijne

Uitgever: Lezerspoort

 
 •  Nederlands
 •  180 pagina's
 •  Lezerspoort
 •  januari 2006

Of je nu hooggevoelig, supergevoelig of gewoon gevoelig bent, gevoelig zijn is een gave waar je niet alleen mee kunt leren omgaan, maar waarvan je ook plezier kunt hebben.  
In dit handboek leer je hoe gevoelens ontstaan, hoe je effectief met emoties en gevoeligheden kunt omgaan, hoe emotionele intelligentie en veerkracht kunnen toenemen en hoe je tot veranderingen komt in de manier waarop je je wilt gedragen en voelen.
Behalve van wetenschappelijke gegevens uit bijvoorbeeld hersenonderzoek, maakt de schrijver ook gebruik van het subtiele, maar effectieve model van de menselijke aura. Vooral in de oefeningen blijkt deze zienswijze tot nuttige en soms zeer verhelderende resultaten te leiden. 
Een boek met veel informatie en meer dan 100 doelmatige oefeningen. 
De auteur is therapeut te Amsterdam. Hij studeerde psychologie en houdt zich al vele jaren intensief bezig met intuïtieve ontwikkeling, psychologie, biofeedback en hypnotherapie.

Recensie(s)


Met het begrip 'gevoelige mensen' wordt hier bedoeld mensen die in gevoelsmatig opzicht opmerkzaam zijn en voor wie het gevoelsaspect in hun leven een belangrijke plaats inneemt. Deze gevoeligheid kan een verrijking betekenen, maar iemand ook kwetsbaar maken. De auteur, therapeut, geeft in dit boek uitleg over emoties en gevoeligheden en hoe daarmee om te gaan. In het eerste deel komen thema's aan de orde als emotionele effectiviteit en - intelligentie, liefde en relaties, zelfwaardering en -liefde en enkele thema's uit de oosterse filosofie zoals aura's en chakra's. Centraal staat steeds het belang van leven in - en houden van - het hier en nu. In het tweede deel is een groot aantal oefeningen te vinden die gericht zijn op bewustwording, voorstellingsvermogen en meditatie en ontspanning. De oefeningen varieren in moeilijkheidsgraad en omvang en zijn voor een breed publiek te gebruiken. Ditzelfde geldt voor de teksten, die toegankelijk en plezierig zijn geschreven. Een bruikbaar boek over onderwerpen die een brede lezergroep aangaan.

Drs. N.P. Aders
25. nov, 2015

Samenvatting

Auteur: Laurie Parsons & Laurie Parsons

Co-auteur: Laurie Parsons

Uitgever: Maklu

 
 •  Nederlands
 •  195 pagina's
 •  Maklu
 •  augustus 2010

Over het boek:
In elke klas zitten er leerlingen met kenmerken die doen denken aan AD(H)D of andere 'stoornissen'. Ze leren later lezen, zijn druk, hebben aandachtsproblemen... In dit boek worden deze kinden 'rechtsgeoriënteerde kinderen' genoemd.
Deze leerlingen denken andere. Ze denken in beelden en hebben een visuele leerstijl. Hun manier van denken werkt vooral vanuit de rechterhersenhelft. De meeste scholen gebruiken echter vooral woorden om dingen aan te leren, waarbij veeleer een beroep wordt gedaan op de linkerhersenhelft. Het verschil in de leerstijlen wordt in dit boek helder en overtuigend aangegeven.

Worden deze leerlingen aangesproken op hun visuele talenten, dan zijn de resultaten spectaculair beter. Met een eenvoudig programma kan een kind aan de hand van zijn visueel geheugen leren spellen, snellezen, complexe sommen en vermenigvuldigen uit het hoofd berekenen. Hierdoor krijgt het kind ook een positiever zelfbeeld.

het boek biedt meteen een goed inzicht in wat deze kinderen drijft en hoe dit in het dagelijkse leven kan worden aangewend om hun volle potentieel te bereiken.

Over de auteur(s):
Jeffrey Freed, MA in Education, werkt als onderwijsconsulent in Evergreen, Colorado, exclusief met hoogbegaafde en ADHD-kinderen. Laurie Parsons is programmadirecteur bij KTAR-radio, toonaangevend news-talk station in Phoenix, Arizona. Zij heeft rechtsgeoriënteerde kinderen.

De vertalers zijn ouders van een rechtsgeoriënteerd kind.

Recensie(s)


Volgens de auteurs van dit boek, twee Amerikaanse specialisten, zijn kinderen met AD(H)D 'rechtsgeorienteerd': vooral de rechterhersenhelft is verantwoordelijk voor hun gedrag. Dat houdt in dat ze in de eerste plaats visueel georienteerd zijn en willekeurig in het verwerken van gegevens. Vanuit die vaststelling krijgen veelal linksgeorienteerde leerkrachten hier informatie over het omgaan met leerlingen met ADD. In een eerste hoofdstuk bekijken de auteurs of er wel zoiets als ADD bestaat. Vervolgens gaan ze in op het 'links-rechtshersencontinuum', de botsing tussen linksgeorienteerde scholen en rechtsgeorienteerde kinderen, de basisregels van het werken met kinderen met ADD, en spelling, lezen, rekenen en schrijven. Ten slotte bespreken ze enkele studietips en speciale problemen, en bundelen ze twaalf tips. Achteraan volgen onder meer vragenlijsten voor ouders en een bibliografie met uitsluitend Engelstalige boeken. Hoewel dit boek zich vooral richt op de Amerikaanse onderwijssituatie, is heel wat informatie ook van toepassing op de Nederlandse en Vlaamse onderwijssituatie.

Redactie Vlabin-VBC
25. nov, 2015

Samenvatting

Auteur: Catherine Crawford

Uitgever: Archipel

 
 •  Nederlands
 •  236 pagina's
 •  Archipel
 •  augustus 2009

Sommige kinderen lopen een kamer binnen en voelen - letterlijk - de sfeer aan, anderen leggen moeiteloos de vinger op een onuitgesproken familieconflict of drukken iemand op het hart voorzichtig te zijn bij het betreden van onbekend terrein. Intuïtief en empathisch sterk ontwikkeld, groeien ze op in een rationele wereld waarin alles wat maar lijkt op een zesde zintuig wordt beschouwd als volksvermaak. Dat geeft nogal eens problemen.
Psychologie Catherine Crawford, gespecialiseerd in de begeleiding van hoog intuïtieve kinderen, biedt ouders, leraren en therapeuten praktische steun bij het begeleiden en opvoeden van kinderen met bijzondere gaven.

Recensie(s)


Er zijn kinderen waarbij al op zeer jonge leeftijd duidelijk wordt dat zij een zeer sterke intuitie hebben. Deze kinderen voelen gebeurtenissen aan en zijn gevoelig voor emoties van anderen. Ze staan heel anders in de wereld dan meer zintuiglijk georienteerde kinderen. In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op dit onderwerp. In kleine stappen wordt de lezer bekend gemaakt met het thema, wijzen om het te herkennen, consequenties voor de ontwikkeling, vraagstukken in de opvoeding etc. Een boek dat ouders en opvoeders zeer veel inzichten geeft en concrete handvatten bevat om het kind te begeleiden. Zeer uitgebreide informatie, toegankelijk geschreven. Met eindnoten en een thematisch ingedeelde literatuuropgave.

(NBD|Biblion recensie, Drs. M.L. de Jager)